(VIDEO) Ce se va întâmpla dacă turnăm zahăr în rezervorul de combustibil?
De Pavel | 20 Decembrie, 2019
Cu toții cunoaștem vechea istorie despre zahărul turnat în rezervorul de combustibil, care spune că astfel motorul se va bloca, iar inamicul pe care ați decis să-l pedepsiți va scoate mulți bani din buzunar pentru reparație. Dar funcționează oare acestă metodă malefică?
Vrei să-i faci un rău inamicului, toarnă-i zahăr în rezervor. În filmul clasic franco-iatlian „Le Corniaud”, eroul principal anume așa și a făcut, iar rețeta a funcționat perfect! De atunci, această idee s-a întipărit în capul automobiliștilor, deoarece conform mitului s-ar umple de mizerie lipicioasă filtrele, pompa de benzină și conductele de combustibil!
Așa funționează în film! Dar în viața reală? Vom face un experiment. Pentru asta, luăm un vas transparent în care turnăm benzină, scufundăm câteva cuburi de zahăr și așteptăm ca acestea să se descompună în particule.
Experimentul a durat 24 de ore, iar rezultatul s-a dovedit a fi nul! Nu am reușit să obținem o soluție de benzină cu adaos de zahăr, din motiv că cuburile nu s-au topit, ba nici măcar nu s-au descompus, ca să se transfprme într-o grămată de zahăr tos. Astfel ajungem la ideea că zahărul nu se descompune în benzină!
Probabil în mișcare, când se agită, bucățile de zahăr se vor topi? Probabil, cuburile se vor destrăma, dar drept rezultat com avea o grămadă de zahăr pe fundul rezervorului. Prin urmare, acesta nu se va răspândi pe conductele de combustibil.
Ei bine, zahărul poate totuși poate nimeri în conducta de combustibil! Dar, cu o condiție importantă: dacă în rezervorul de combustibil se află o cantitate indiferent cât de mare, de apă. Acest lucru este adesea întâlnit, de exemplu, atunci când umiditatea este condensată din aerul care a intrat în rezervor, în timpul alimentării. În apă, zahărul poate fi parțial, dar totuși dizolvat.
Din acest motiv, continuăm experimentul și adăugăm apă în vasul cu benzină și zahăr. Pe partea de jos se formează un strat subțire de sirop specific, iar benzina, a cărei densitate este mai mică, rămâne deasupra.
Va trece oare acest sirop prin fitru? Va avea oare un impact asupra filtrului? Acest lucru este ușor de verificat. Luăm un filtrul de curățare fină a combustibilului, îl scufundăm în vas și conectăm pompa de benzină. Voila! Benzina cu apă îndulcită a depășit liniștit filtrul.
Dar masă lipicioasă se poate usca în conducte? Nu poate! Conductele sunt ermetice, iar apa nu are unde să se evapore. Desigur, în camera de ardere, zahărul nu este deloc sănătos, dar cantitatea acestuia este atât de mică încât o doză unică, nu va provoca daune grave motorului.
În continuare vă invităm să vedeți un experiment similar, organizat de rușii de la Garage 54, care au folosit pentru a distruge mitul o Toyota Corolla.