UTIL: Vezi lista bolilor pentru care legea interzice acordarea sau reînnoirea permisului de conducere
De Pavel | 26 Iunie, 2019
Una din regulile principale pentru cei care vor să obţină permisul auto este că trebuie să fie apte din punct de vedere fizic şi psihic. Regulamentul circulației rutiere interzice să mai conduci dacă suferi de anumite boli sau afecțiuni, iar acest lucru este conceput pentru a nu pune în pericol viața ta și a celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, în anumite cazuri, este mai bine să rămâi pieton decât să conduci mașina.
Pentru a începe instruirea practică este necesar să efectuați examinarea medicală care urmăreşte determinarea aptitudinilor fizice şi mentale necesare pentru conducerea vehiculului.
- Primul pas este de a merge la Dispensarul Republican de Narcologie, situat pe strada P.Rareş nr.32. Se prezintă cu o fotografie 3×4 și se achită în casă 59 de lei. Nu este nevoie de programare.
- Apoi se merge la Dispensarul Municipal de Dermatovenerologie, situat pe str. Columna, 47, nr. de telefon: 022 27-05-25, unde se achită, la fel, 59 de lei în casă. Veți fi analizat de medicul terapeut, oftalmolog, neurolog și chirurg. Nu este nevoie de programare.
1. Tulburările de vedere: Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, daca este necesar, cu lentile de corecție, de cel putin 0,5, când se utilizează ambii ochi;
2. Tulburări severe de auz;
3. Dizabilități locomotorii;
4. Boli de inimă: Hipertensiune arterială de gradul 3 și mai mare, dereglări de ritm, sindrom coronarian acut, tulburări grave ale ritmului cardiac, purtarea stimulatorului cardiac, angină pectorală de repaus, insuficiență cardiacă.
5. Diabet zaharat insulinodependent: Eliberarea sau reînnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat și pe baza unor controale medicale periodice; nu se emit permise de conducere pentru solicitanții cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conștienți de implicațiile acesteia.
6. Boli neurologice grave;
7. Epilepsia: Este definită ca atare dacă au avut loc doua sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani; conducătorilor auto cu epilepsie din această grupa trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin 5 ani fără nicio criză, dacă persoana sufera de epilepsie, criteriile pentru acordarea permisului nu sunt întrunite.
8. Tulburări mintale grave: Congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale, retard psihic sever, probleme comportamentale grave ori a capacității de judecată
9. Afecțiuni renale: Insuficiență renală, grad avansat.
10. Alcoolul: persoanele care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile să se abțină de la consumul de alcool atunci când conduc.
11. Droguri și medicamente: persoanele care sunt dependente de substanțe psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substanțe, dar fac abuz de ele în mod regulat.