UTIL: Cinci lucruri care îți pot distruge în mod sigur motorul în timp și remediile lor!
De Pavel | 4 Aprilie, 2019
Chiar și șoferii cu cele mai minime cunoștințe tehnice ale automobilului, cunosc că cea mai sigură cale de a distruge motorul este să-l supraîncălzești! Daunele potențiale apărute în urma acestui ghinion includ blocul motor, cilindrii, tijele, pistoanele și garniturile de la bujii. Din acest motiv este bine să nu neglijăm indicatorul de temperatură a lichidului din motor.
La fel de important este să înțelegi cum se poate distruge un motor în timp sau în câteva minute. În acest fel, stii ce ai de făcut pentru a preveni un astfel de deznodământ.
Așadar, cum poti distruge un motor in timp?
1. Etanolul. Este una dintre cele mai nocive substanțe pentru motorul vehiculului tău, fiind adăugat în benzină, într-o proporție de 10%-15%. Motivele principale sunt simple și țin de chimie.
Etanolul absoarbe apa și dizolvă polimerii. Dacă nu este păstrat corect, poate crea o legătură moleculară cu apa, iar acesteia ii cam place să atace conductele de carburant, sistemele de injecție și cilindrii. În același timp, în contactul cu suprafețele de cauciuc sau plastic câștigă același etanol, care dizolvă polimerii, în timp.
Soluție: Aditivii sunt nu numai recomandați, dar au devenit o adevărată necesitate, asemeni uleiului și lichidului de răcire. Pe lângă acele calități deja cunoscute, aceștia vor proteja împotriva "cancerului" pe care îl raspândește în motor etanolul.
2. Uleiul neschimbat la timp. Cunoaștem bine că unele lucrări de mentenanță trebuiesc făcute periodic și obligatoriu. Printre ele se numără și schimbul uleiului. Acesta se transformă de-a lungul timpului, se îngroașă și se aduna în zone critice. În acest fel, poate bloca circuitul uleiului în motor și anumite componente se vor încălzi în exces, lucru care duce la deteriorare.
Soluție: Schimbarea uleiului la intervale regulate este cea mai sănătoasă idee. Poti chiar spăla circuitul uleiului cu jet de apa, în momentul schimbării, poate reușești să elimini resturile adunate pe traseu. Sau poți folosi uleiuri speciale destinate curățirii sistemului de ungere, care datorită formulei chimice speciale, scot toate impuritățile din motor!
3. Lipsa fluidelor. Iată o eroare care poate distruge motorul mai repede decât te aștepți. Poate nu la fel de repede precum supraîncălzirea, dar mai serios decât problemele de mai sus, deoarece daunele vor fi catastrofice și definitive!
Iată tipurile de fluide care nu trebuie să lipsească niciodată:- ulei de motor și lichid de racire - ambele sunt extrem de importante. Nu uita să le verifici nivelul periodic, altfel vei avea probleme. Verifica lichidul de racire o dată pe saptămână și uleiul ori de cate ori ai ocazia.- lichidul de ambreiaj - dacă acesta este la un nivel scăzut, vei schimba greu vitezele și vei distruge transmisia.- lichidul de direcție - dacă vei conduce fără cantitatea necesară de lichid, vei ajunge să distrugi pompa de direcție. Verifica nivelul lunar.- lichidul de frână - nu numai ca vei distruge mașina, dar te pui și pe tine înuți în pericol. Verifică nivelul cel puțin o data pe luna.
4. Pornirea la rece. Pornirea la rece a propulsorului dăunează mai multor componente ale trenului de propulsie: de la baterie, starter sau alternator, la pistoane și cilindri! Dacă locuiești într-o zonă în care temperaturile coboară sub -15 grade Celsius, mai mult de o săptămână pe iarnă, cumpără un încălzitor pentru motor. Nu e foarte scump și se conecteaza direct la radiator. Partea și mai bună este că nu trebuie să-ți mai faci griji dacă-ți pornește sau nu mașina.
5. Întreținerea precară. În general, întreținerea neglijentă a mașinii tale poate dăuna mai mult decât orice altceva. Bujii care nu funcționează în parametri, nivel scăzut al fluidelor, presiune foarte mică, la care adăugăm faptul că supraturezi uneori motorul și că alimentezi cu carburant de proastă calitate. Astfel ajungem exact la concluzia că, întreținerea precară poate consuma ani buni din viata mașinii tale.