Un moldovean și-a construit propriul camper și acum călătorește prin SUA!
De Inna | 17 Ianuarie, 2023
Dintr-un vehicul militar, un moldovean a realizat un adevărat camper la volanul căruia a călătorit prin cele mai neobișnuite locuri de pe continentul american. Dintr-un simplu automobil, care nu avea nici măcar izolare fonică, a realizat o casă pe roți, în care beneficiază de toate comoditățile.
Anatolii Crețu a emigrat în SUA încă în 2014, iar un an mai târziu a început să se gândească la ideea de a construi propriul camper, pentru a călători cât mai mult în noua țară. Odată ce scopul nu era bine definit, așteptările au durat ceva timp. Ideile și planurile erau combinate cu jobul zilnic în calitate de șofer de truck.
În 2018, la trei ani distanță de la prima idee, Anatolii a achiziționat primul van. Un Airstream B190, construit pe platformă comună cu Ford E350. Cum a specificat și Anatolii, l-a procurat mai mult datorită exteriorului, care venea cu un "retro vibe" deosebit. Bucuria călătoriilor nu a ținut mult, iar după câteva trip-uri Airstream-ul fost vândut - consumul prea mare, care de aproximativ 29 litri de motorină la 100 km fiind principalul motiv.
A urmat un Chevrolet Astro AWD, cu care a reușit să cucerească highway-urile timp de doi ani și jumătate. Din comodități acesta avea un singur pat, pe care Anatolii l-a construit singur. Chevrolet Astro a fost și el temporar, pentru că în timp ce călătorea, Anatolii era deja cu gândul la următorul pas, așa a apărut în curte un Chevrolet Express 3500 Hi Cube vechi de 20 de ani. Inițial mașina produsă în 2001 era destinată pentru serviciul militar în cadrul unei baze aeriane însă la pensionare și-a schimbat destinația. Sub capotă - un motor de 6.5 litri, diesel și bineînțeles, cuplat la o cutie automată de viteze. L-a procurat în luna iunie 2021, iar în octombrie deja s-a pus pe treabă, și a muncit la el până în iulie 2022.
Cel mai important de făcut, în viziunea lui Anatolii a fost izolarea fonică și termică. Anume la această etapă, care a fost și cea mai ușoară, Anatolii și-a dat seama că nu mai are cale întoarsă și trebuie să îl facă cap-coadă. Au urmat construcția unei platforme pe acoperiș, montarea panourilor solare cu o capacitate de 640W și instalarea bateriilor de 600mAh. Acum, camperul este asigurat cu energie electrică, fapt care a permis instalarea mai multor dispozitive electrocasnice cum ar fi frigiderul cu congelator, microundă cu friteuză, ceainic electric, sistem de aer condiționat precum și sistem de încălzire Webasto, boiler electric și chiar internet de la Starlink!
În interior, camperul respectă practic în totalitate conceptul unei case pe roți. Mini bucătărie, baie și un dormitor, ce-ți mai trebuie? Apa la fel nu e o problemă, pentru că turistul nostru a instalat două recipiente separate: unul pentru apa curată și al doilea pentru acumularea apei utilizate. Tot sistemul a fost construit în totalitate de către conaționalul nostru.
Odată ce tuningul a ajuns la bun sfârșit moldoveanul a mers în prima călătorie. A parcurs o distanță de circa 400 km spre nordul Californiei și a rămas cu impresii pozitive "Am rămas tare surprins că totul lucra perfect. Toți stăteau în rând după apă fiartă din ceainicul meu electric", a menționat el.
Deși a fost un proces complicat, mai ales că este prima experiență a moldoveanului de acest gen, nu regretă calea pe care a pornit. Chiar și în ciuda unor eforturi reușește să se încarce cu emoții de nedescris la fiecare călătorie, în special când dimineața se trezește în locuri ca în filme. Okay, cel puțin pentru noi, cei de acasă, peisajele pe care le vede Anatolii, plecând din Chișinău, le vedem doar în filme.