Ultima oră! A fost aprobat proiectul ce încurajează plățile fără numerar
De Inna | 29 Februarie, 2024
Astăzi, 29 februarie, a fost adoptat în lectura finală de către Parlament, proiectul de lege care încurajează plățile prin transfer. Potrivit lui Radu Marian, deputat, în cea de-a doua lectură au fost adoptate mai multe modificări asupra proiectului.
Despre proiectul de lege am vorbit în acest articol. Noua lege va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025, nu la 3 luni după publicarea în Monitorul Oficial, cum era inițial.
O altă noutate este că în situațiile în care persoanele fizice la procurarea bunurilor imobile și mijloacelor de transport în valoare ce nu vor depăși limitele stabilite (de 100 și 50 salarii medii prognozate), vor dori să efectueze achitarea prin transfer și vor trebui să depună numerarul disponibil la cont, vor trebui să semneze o declarație prin care se confirmă că sursele veniturilor sale sunt legale și că este de acord ca instituțiile statului să poată verifica această tranzacție în cazul în care va fi necesar.
"Declarația pe propria răspundere, împreună cu prevederile de la articolul 5 alineatul (6), va permite SPBSC și BNM să stabilească indicații clare cu privire la modul și ce documente pot fi prezentate de clienți la depunerea numerarului. Asta nu înseamnă că oamenii vor putea depune orice sumă de numerar fără ca bancă să întrebe proveniența banilor, dar creăm condiții pentru ca procedura să fie mai simplă. Băncile comerciale și alți prestatori vor acționa știind că legea prescrie și o responsabilitate a statului de verificare a sursei acestor bani, pentru a se asigura că aceștia nu provin din spălare de bani, sau alte activități criminale", explică Radu Marian.
Dacă valoarea tranzacției va depăși limitele stabilite și plata va fi efectuată prin transfer, se va permite un avans în limita a 200.000 lei să fie efectuat în numerar. Totodată, trebuie să menționăm că a fost stabilit un plafon maxim de 0.1% al comisionului de extragere a numerarului la ghișeu, provenit din tranzacții care țin de imobiliare și autovehicule. Potrivit deputatului, acesta este mult mai mic, decât comisionul de aproximativ 1%, care este aplicat în prezent la anumite tranzacții de extragere a numerarului.
Tot în a doua lectură s-a decis excluderea necesității ca notarii, la etapa autentificării contractelor de vânzare-cumpărare să verifice dacă plata pentru bunurile respective (bun imobil, mijloc de transport) a fost făcută prin transfer (dacă depășește limitele).
"Asigurarea controlului dat va fi foarte anevoioasă, în special în situațiile în care achitarea bunului procurat se va efectua în rate. Mai ales că de regulă achitarea, bunului se efectuează după autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, ceea ce ar fi îngreunat și mai mult activitatea notarilor de a verifica modul de achitare a prețului bunului la etapa de autentificare", a adăugat deputatul Radu Marian.