Tot mai mulți moldoveni aleg să-și procure mașini în leasing! Piața locală de leasing înregistrează o creștere semnificativă
De Pavel | 1 Iunie, 2022
Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, declară că șoferii din moldova ales tot mai des să-și procure un atumobil în leasing. Potrivit lui, piața de leasing din Republica Moldova va cunoaște o dezvoltare destul de puternică în viitorul apropiat.
Ioniță informează că în 2021 a fost înregistrată o creștere semnificativă față de 2020, când din cauza pandemiei vânzările a scăzut puternic, cu circa 400 de milioane de lei. În 2021, când a fost înregistrat un record istoric absolut al numărului de vehicule cumpărate, o mare parte din diferență s-a recuperat, dar totuși nu s-a nivelat cu cifrele din 2019.
În primele luni din 2022 s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de mașini procurate din cauza crizei economice și mai ales pe fondul războiului din Ucraina. Oamenii au devenit mai prudenți în tot ceea ce înseamnă împrumuturile.
În prezent, asistpm la o ușoară înviorare a pieței de leasing, care este la nivel de 1.7 miliarde de lei, dintre care 790 de milioane de lei sunt ale persoanelor juridice, iar 910 milioane de lei sunt ale persoanelor fizice, informează Veaceslav Ioniță.
Din cele 1.7 miliarde de lei acordate utilizând leasingul, mijloace de transport reprezintă 91%, mașini și utilaje – 4%, clădiri și construcții speciale – 2%, iar alte mijloace fixe – 3%. Însă, există și fenomenul mașinilor procurate în bază de credit, însă, încă nu a fost identificat mecanismul prin care să poată fi estimată piața creditelor pentru autoturisme, deoarece este una relativ nouă.
În prezent se poate estima că valoarea totală de mașini care sunt cumpărate în leasing în Republica Moldova este de 76 de milioane de euro. În 2021, au fost luate în leasing automobile în valoare de 26.5 milioane de euro. În primele trei luni ale anului 2022 s-au luat în leasing mașini de 7.1 milioane de euro.
La fel, expertul menționează că datele estimative mai arată că, anul trecut au fost importate 39.2 mii de autoturisme, față de 28.9 mii de unități în 2020. În 2019 au fost importate circa 32 de mii de mașini. În ultimele 12 luni numărul mașinilor importate este de 38.3 mii de unități. În 2017, când au fost aduse modificări la legislație și a fost facilitat importul de automobile, au fost înregistrate 41.3 mii de unități, însă importul real a fost sub 25 mii.
„În opinia mea, în acest an, cel mai probabil piața de automobile importate oficial va rămâne la fel, dar va continua procesul de scădere a numărului de mașini aduse de către persoanele fizice. Dacă pentru mașinile aduse de către persoanele fizice oamenii oferă bani în numerar, în cazul mașinilor aduse de către companii, asistăm la o piață organizată, iar fiecare a 9-a mașină este procurată în leasing. Ca valoare bănească, mașinile noi domină, față de mașinile de mâna a doua, însă ca număr mașinile de mâna a doua sunt importate mai multe”, a menționat Ioniță.
Potrivit analistului economic, în 2021, din cele 39.2 mii de unități importate, 14.5 mii de unități au fost aduse de către companii importatoare, iar 24.7 mii – de către persoane fizice, fie pentru ei, fie pentru o ulterioară vânzare, fără a fi importatori autorizați.