TAXIMETRUL: Află tot ce trebuie să cunoaștem despre acest dispozitiv și cum funcționează

De Pavel   |  17 Iulie, 2020

Distribuie :

Fiecare mașină angajată în serviciile de taxi este obligată să fie echipată cu un taximetru verificat metrologic și înregistrat la organul fiscal teritorial. Însă v-ați întrebat vreodată ce trebuie să cunoașteți în calitate de consumator, despre acest dispozitiv? 

Conform prevederilor Legii metrologiei nr. 19 din 04.03.2016 și al Hotărârii Guvernului nr. 1042 din 13.09.2016 cu privire la aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal, taximetru reprezintă un mijloc de măsurare cu memorie fiscală.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 854 din 28.07.2006 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje, taximetru reprezintă mijloc de măsurare dotat cu maşină de casă şi de control cu memorie fiscală, cu funcţii suplimentare de măsurare a timpului şi a distanţei parcurse, calculare automată pe baza tarifelor stabilite (programate) a sumei datorate de client, afişare a sumei de plată şi emitere, la finele cursei, a bonului de casă.
       
Cum funcționează?

Taximetrul trebuie să fie conectat cu vitezometrul, traductorul de distanță și cu lampa care este fixată pe mașina de taxi. În momentul când începe călătoria, taximetrul trece din poziția LIBER la poziția OCUPAT. De asemenea lampa de taxi își schimă lumina din culoarea verde în culoarea roșie. În poziția LIBER, vor fi şterse şi resetate la zero toate indicaţiile de preţ ale ultimei călătorii de la aparatul de taxat.

Trebuie sau nu să credem rezultatul taximetrului? 

Fiecare taximetru se supune obligatoriu verificării metrologice periodice. Astfel, doar un laborator de verificări metrologice desemnat în cadrul Sistemului Național de Metrologie are dreptul și capacitatea să efectueze verificările metrologice.
Astfel, înainte de a fi pus în uz, fiecare taximetru se programează tarifele cu care agenții economici prestează serviciile de transportare. Însă, acestea tarife, diferă în dependență de timpul (ora) călătoriei și destinația acesteia. Respectiv, poate fi călătoria: în raza și în afara orașului; în timpul zilei și în timpul nopții.
Atunci când mașina de taxi staționează la semafor (sau pentru alte necesități), la fel și în cazul când mașina se mișcă cu viteza mai mică de 20 km/h, taximetrul calculează tariful conform tarifului de staționare.
Notă: de la orele 6:00 până la 22:00 se percepe taxa pentru timpul de zi, și de la 22:00 până la 06:00 este timpul de noapte.


SFATURI UTILE CĂND MERGEM CU TAXIUL

Ce e bine de știut!
1.   Când urcăm în mașina de TAXI, ne asigurăm că acest transport aparține unei firme autorizate, astfel: are numere galbene; lampa de taxi este în stare funcțională și e fixată pe mașină; în salonul mașinii trebuie să fie instalat taximetrul (aparatul ce calculează distanța parcursă și emite bonul de casă).
2.   Pe portierele din față ale mașinilor trebuie să fie afișate tarifele pe kilometru și pe oră, precum și tariful de pornire, în așa mod ca acesta să fie vizibil de la o distanță de 5 metri.
3.   În interiorul mașinii trebuie să fie la vedere ecusonul cu numele şi fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator.
4.   Consumatorul poate solicita șoferului să-i prezinte: buletinul de verificare metrologică a taximetrului, certificatul de competență profesională a șoferului, foaia de parcurs.
5.   La sfârșitul călătoriei, pasagerul trebuie să achite taxa de deplasare, conform bonului de casă.
6.   Consumatorul poate solicita de la șofer deplasarea spre destinația finală pe orice traseu deschis circulației publice.
7.   Se permite transportarea fără plată cu taxiul a bagajelor care, conform gabaritelor, pot fi plasate liber în portbagaj cu capacul închis.
8.   În cazul în care nu este emis şi înmânat bonul de casă pe suport de hârtie şi/sau în formă electronică, consumătorul are dreptul să nu achite călătoria.

 

Recomandate:

RCA și remorcile: cine plătește în caz de accident? Se pregătesc noi reglementări - Photo
Sociale
RCA și remorcile: cine plătește în caz de accident? Se pregătesc noi reglementări

Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar putea fi modificată pentru a clarifica responsabilitățile în cazul accidentelor rutiere cauzate de remorci. Cine

Inna
Permisele de conducere emise în stânga Nistrului, valabile în Republica Moldova doar după susținerea examenelor naționale - Photo
Sociale
Permisele de conducere emise în stânga Nistrului, valabile în Republica Moldova doar după susținerea examenelor naționale

Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană vor putea obține permise de conducere moldovenești doar după promovarea examenelor teoretice și practice conform cerințelor

Inna
Hyundai Ioniq 9: sud-coreenii prezintă prima schiță oficială cu interiorul modelului electric - Photo
Noutăți
Hyundai Ioniq 9: sud-coreenii prezintă prima schiță oficială cu interiorul modelului electric

Hyundai a prezentat prima schiță oficială a interiorului viitorului SUV electric Ioniq 9, un model cu trei rânduri de scaune care promite să impresioneze prin spațiu generos și o atmosferă elega

Inna
Abarth renunță la motoarele termice. Mai mult nu vor fi lansate modele cu motoare convenționale - Photo
Noutăți
Abarth renunță la motoarele termice. Mai mult nu vor fi lansate modele cu motoare convenționale

Abarth a anunțat oficial că nu va mai produce modele echipate cu motoare termice, ca urmare a reglementărilor europene tot mai stricte, privind emisiile de CO2. Decizia marchează o schimbare important

Inna
Volvo a vândut, către chinezi, 30% din acțiunile deținute în marca Lynk & Co - Photo
Noutăți
Volvo a vândut, către chinezi, 30% din acțiunile deținute în marca Lynk & Co

Volvo a anunțat oficial vânzarea a 30% din acțiunile deținute în marca Lynk & Co către producătorul chinez Zeekr, pentru suma de 708 milioane de euro. Decizia vine în co

Inna
3 șoferi au rămas fără permis de conducere, după au încălcat limita de viteză pe un traseu din țară - Photo
Sociale
3 șoferi au rămas fără permis de conducere, după au încălcat limita de viteză pe un traseu din țară

Inspectorii de patrulare au depistat, în weekend, mai mulți șoferi care au încălcat limitele de viteză pe traseul R6, în apropierea localității Măgdăcești.Un tânăr de 22 de

Inna
(FOTO) La fel de mare ca F10? Cum poate arăta noua generație a lui BMW Seria 3 - Photo
Noutăți
(FOTO) La fel de mare ca F10? Cum poate arăta noua generație a lui BMW Seria 3

Când BMW a spus că elementele de design ale Neue Klasse se vor regăsi și pe vehiculele cu motoare cu ardere internă, păi se pare că nu au glumit. A opta generație Seria 3 este similară cu i

Inna