RCA-ul nu mai este obligatoriu! Polițiștii nu te pot amenda!
De Andrei Tabuica | 20 Noiembrie, 2016
O instanţă din România i-a dat câştig de cauză unui şofer amendat de Poliţia Rutieră pe motiv că nu avea poliţa RCA la el, scrie știreazilei.com citat de AutoExpert.
Decizie inedită a Judecătoriei Şimleul Silvaniei, după ce un conducător auto a contestat în instanţă amenda de 630 de lei (echivalentul a şase puncte-amendă) pe care i-au dat-o agenţii Poliţiei Rutiere. Motivul sancţiunii a fost că şoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el poliţa auto RCA, atunci când agenţii rutieri l-au verificat în trafic.
Şoferul a contestat, însă, în instanţă procesul verbal prin care a fost sancţionat de Poliţia Rutieră, iar judecătorii au fost de partea lui. Mai exact, magistraţii de la Judecătoria Şimleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au arătat că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto şi de a o prezenta la cererea poliţistului rutier.
În concluzie, instanţa a decis că săvârşirea contravenţiei a fost reţinută în sarcina petentului în mod neîntemeiat.
La baza deciziei magistraţilor au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele:
„Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.
Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de poliţişti celor prinşi că circulă fără a avea asupra lor poliţa RCA arată şi ce fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni: nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. 2”.
Numai că, în articolul 35, aliniatul 2 din ordonanţă, prevede că „participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.
Şi tocmai sintagma „alte documente prevăzute de lege” e în favoarea şoferilor amendaţi pentru acest lucru, la fel cum, în apărarea lor, poate fi interpretată şi sintagma „celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”, din cuprinsul articolului 147, punctul 1 din regulamentul de aplicare a amintitei urdonanţe.
„Acest articol 35 spune că participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu prevede însă obligativitatea deţinerii poliţei RCA”, mai susţine avocatul Cătălin Gherzan.
sursa: stireazilei.com