Preschimbarea permisului de conducere? Află cât de anevoioasă e procedura și cum te scurge statul de bani
De Redactor AE | 14 Ianuarie, 2020
Ați auzit deseori de preschimbarea permisului de conducere. La televizor v-au spus că e simplu, de fapt procedura e mult mai anevoioasă și deloc ieftină!
De ce ar trebui să îți schimbi permisul? Ei bine sunt două situații, prima în care, potrivit legii, orice schimbare de date din câmpul permisului de conducere, te obligă să faci și preschimbarea permisului (cel mai des schimbarea de nume), iar în al doilea caz la expirarea termenului de valabilitate.
Nu se știe din care motive, dar odată ce ai ajuns la această etapă, statul s-a gândit că nu mai poți fi apt din punct de vedere medical, așa că te va trimite prin toate cabinetele și instituțiile statului, pentru a plăti examinarea și a primi un teanc de certificate, care vor constata același lucru, că ești sănătos și că poți primi noul permis. De parcă în ziua anterioară nu ai fi fost tot tu!
Procedura de preschimbare a permisului este multor șoferi necunoscută. Pe portalul Registrului găsești câteva informații, dar nu cu lux de amănunte. Plus la toate, este aparent simplu de tot. Pe naiba!
Certificatul medical. Eliberat de o comisie medicală.
E un singur certificat, dar cât ai de umblat pentru el! Nu știu de ce, dar politicienii consideră că automobiliștii sunt fără job, nu sunt angajați în câmpul muncii, respectiv au tot timpul din lume pentru a păzi ușile cabinetelor medicale.
Începi cu policlinica, forma F-027e, pe care o ceri de la medicul de familie. Un fel de bilet pentru iadul care te așteaptă. Certificatul se eliberează în trei zile. Acuma depinde cât de bine ”te înțelegi” cu mediul ;) Ați prins ideea nu?
După care mergi la narcolog, IMSP, la Petru Rareș 32, întrebi cine e la coadă și te așezi și tu, în așteptare. Când îți vine rândul intri la tanti, care îți dă o îndreptare să îți faci poze, după care revii și dai bună ziua la 4 mese diferite și în funcție de cât de bine arăți, mai primești o întrebare/două, sau deloc. Toți se semnează, tu îți iei certificatul și mergi mai departe. Ai achitat poza 40 lei și comisia 59 lei.
-99 lei
Cu acest certificat și cel de mai sus mergi la alta instituție autorizată și asta, pe str Columna 47. Coada e mare, deci te înarmezi cu răbdare. Achiți și acolo ce datorezi statului (133 lei) și dai bună ziua în vreo 4-5 cabinete, internist, oftalmolog, otorinolaringolog, chirurg, neurolog. Cel mai ”vesel” e la oftalmolog, care taie în vizitatori ca la măcelărie. Jumătate din vizitatori ies de acolo ”chiori”. Ori nu îi plac ochelarii tăi și mai vii odată, ori ceva nu îți ajunge, oricum ceva îți găsește.
Dacă totuși ai trecut prin toate ușile și urechi de ac, mergi la un alt doctor, un nene ce pune ultima semnătură, semnul sfânt și binecuvântarea pentru încă vreo câțiva ani înainte. Legea spune că Preşedintele Comisiei este numit un medic din componenţa Comisiei, cu grad înalt de calificare şi experienţă de activitate în domeniul dat. Deci ai nevoie de semnătura lui.
-133 lei
Răsufli ușurat, după câteva ore de stat la coadă, timp în care au intrat fără rând alții mai luminați, pleci împăcat, dar aventura nu se încheie aici. Unii s-au reținut numai 30 de minute.
Trebuie să mai treci și pe la Departamentul înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto, DÎMTCCA (nu sunt sigur că am scris corect prescurtarea). Ocupi rând, scrii cererea, te apropii de ghișeu și depui actele. Dacă ești ok primești o hârtie și mergi să achiți 320 lei și încă 80 lei pentru permisul provizoriu, cu bonul de plată te întorci pentru a primi permisul provizoriu, dar fără fotografie. După, mergi să te cadreze, îți lipește fotografia de permisul provizoriu și te întorci pentru încă o semnătură.
Dar, procedura se poate lungi dacă după ce ai stat la coadă și ai depus actele, îți găsesc ”datorii” sau puncte de penalizare, ori ești suspendat (ca președintele), te redirecționează la Iacob Hâncu, pentru a ridica cazierul contravențional. După care iar revii, stai la coadă, cerere, ghișeu, etc...
-400 lei
Dacă nu la DMTCCA, poți merge la orice alt oficiu al ASP (Agenția Servicii Publice), cert e că de la Columna, îți zic să mergi la Botanica, str Pădurii...
Nu se pot face interpelări, e nevoie de foițe!
Iată de ce, odată refuzat la DMTCAA trebuie să ajungi la Iacob Hâncu să vezi ce datorii ai. Aici vei obține cazierul contravențional. Cu acel cazier curat vii din nou la DÎMTCCA (vezi mai sus). Cazierul costă bani, 60 lei la o zi, sau mai puțin, dar aștepți 10 zile. Vă dați seama, nimeni nu așteaptă 10 zile.
-60 lei
Feri-v-ar păcatul să aveți vreo hotărâre de la vreun executor mai uituc, care nu și-a pus în aplicare toate încheierile...
Acum că ai toate hârțoagele la îndemână, mergi iar la ASP/DMTCCA, aștepți rândul, achiți, faci poza, se aplică pe o hârtie numită permis provizoriu și gata!
În concluzie, timp risipit, bani risipiți și multă birocrație. Nu, nu e simplu.
Da, ai de alergat câteva zile. Pe partea oficială, cheltui în jur de 600-700 de lei. Neoficial mai mult. Te costă și carburanții arși în oraș pentru toate deplasările du-te vino. Te sustragi de la muncă sau alte activități importante. Nu mai zic de doamnele căsătorite, cu copil mic în brațe, nevoite să treacă prin toată procedura de preschimbare a permisului de conducere după ce și-au trecut numele soțului în acte.
Cumea, în final se schimbă doar permisul, tu rămâi la fel, cum erai și până a începe acest ”turneu”.
Apropo, mai există și riscul să fii trimis la unul din cele 5 centre comunitare pentru a primi avizul psihiatrului. Te plimbă într-o veselie...
Redacția AutoExpert.md ține să le mulțumească conducătorilor auto, care au trecut prin toată procedura și au contribuit la realizarea acestui material.
Nu ezitați să ne scriți în comentarii dacă a fost mai ușor de atât și cât a durat!