Poliția a reținut 24 de persoane implicate într-o escrocherie cu vânzarea mașinilor aduse din Europa!
De Pavel | 24 Noiembrie, 2021
În dimineața de 23 noiembrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, Inspectoratelor de poliție teritoriale, cu suportul mascaților de la “Fulger”, sub supravegherea procurorilor din cadrul PCCOCS, și în conlucrare cu angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor, au organizat 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile din republică ale unui grup infracțional specializat în escrocherii cu automobile.
În urma activităților oamenilor legii, au fost reținuți 24 de persoane din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie etapați pentru audieri în cadrul investigațiilor. Prejudiciul estimat până la această oră constituie circa 2 milioane lei.
Scopul perchezițiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracțională a unui grup de deținuți din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a mașinilor din Europa,” care a funcționat în perioada 2020-2021.
Astfel, urmare a perchezițiilor matinale au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate.
Potrivit materialelor dosarului, bănuiții își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro.
Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.
Urmare a plângerilor depuse de păgubiți, bănuiții au fost documentați de polițiști și procurori pentru o durată de peste un an. Acum, urmare a reținerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesității depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privința persoanelor aflat la libertate, precum și asupra prezentării învinuirii în privința deținuților.