Municipalitatea propune introducerea unui tarif de 6 lei pentru toate tipurile de transport public! Biletele ar fi înlocuite de abonamente
De Pavel | 25 Martie, 2022
Autoritățile municipale au prezentat ieri, 24 martie, o nouă metodologie conform căreia se va forma prețul pentru călătoria cu transportul public în mun. Chișinău. Astfel, se discută introducerea tarifului de 6 lei pentru toate tipurile de transport public, unde un accent sporit se pune pe procurarea abonamentelor. Metodologia va fi supusă consultărilor publice.
La baza Metodologiei de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal se află un șir de principii fundamentale și anume:
- Asigurarea echității sociale la formarea tarifelor
- Corelarea sistemului de tarifare în transportul public cu evoluția indicatorilor economici naționali
- Unificarea sistemului de tarifare pentru toate tipurile de transport public municipal
- Asigurarea sustenabilității financiare a prestatorilor de servicii de transport public municipal
„Am realizat un sondaj în mun. Chișinău pe 1.700 de respondenți, din care am aflat mai multe lucruri legate de implementarea sistemului e-tichetare dar și atitudinea față de majorarea tarifului. Aproape 50% din populație sunt de acord că trebuie majorate de două, două ori și jumătate sau aproape trei ori, cu condiția extinderii timpului parcurs de transport și îmbunătățirea condițiilor de călătorie în transport public”, a declarat Mihai Roșcovan care este unul din autorii studiului.
Conform proiectului, noua metodologie se bazează pe asigurarea echității sociale la formarea tarifelor, corelarea sistemului de tarifare în transportul public cu evoluția indicatorilor economici naționali, unificarea sistemului de tarifare pentru toate tipurile de transport public municipal și asigurarea sustenabilității financiare a prestatorilor de servicii de transport public municipal.
Totodată, noua metodologie urmărește diminuarea impactului factorului politic asupra procesului de formare a tarifului pentru călători, interconectarea tarifului cu evoluția indicatorilor economici principali, dezvoltarea culturii abonamentelor în rândul călătorilor și extinderea dreptului la călătorie gratuită sau cu tarif redus pentru anumite categorii de pasageri, precum elevii claselor I - IV.
Noul tarif va fi calculat în baza a trei elemente cheie, fiind vorba de valoarea de referință, coeficienții de multiplicare și reducere și evoluția indicelui prețului de consum.
Valoarea de referință va fi indexată la fiecare doi ani prin Dispoziția Primarul General al municipiului în baza evoluției Indicilor Prețurilor de Consum în ultimii doi ani calculat de Biroul Național de Statistică. Valoarea de referință urmează a fi un număr exclusiv natural și nu va putea fi mai mare decât 0,06%.
Coeficienții de multiplicare se vor aplica în funcție de numărul de călătorii potențiale care pot fi realizate în medie de un călător cu documentul de călătorie iar cei de reducere se vor aplica în funcție de categoriile de călători.
Deși costul unui bilet de călătorie ar putea fi de șase lei, conform variante inițiale a metodologiei prezentate astăzi, autorii studiului susțin că Primăria va încerca să convingă populația să opteze pentru abonamente. Abonamentele ar urma să coste de la 234 lei pentru o lună (călători generali), 594 de lei pentru trei luni și până la 972 de lei pentru șase luni.
„Clientul de astăzi al transportului public este cel care se mișcă permanent. S-a pus accentul pe o lună, trei luni și șase luni, cu condiția ca acea persoană ar face 2 - 3 călătorii pe zi. Astfel, în acest caz, prețul per călătorie va constitui 2,7 lei la un abonament de șase luni, 3,30 lei la unul de trei luni și 3,90 la unul de o lună”, a precizat unul din autorii studiului.
Acesta susține că în cazul în care călătorii ar opta pentru abonamente, presiunea pe bugetul municipal ar putea scădea până la 100 de milioane de lei.