Ministerul Energiei propune majorarea accizei la motorină! Cum motivează această decizie
De Inna | 13 Iunie, 2024
Ministerul Energiei a propus o majorare semnificativă a cotelor de acciză la carburanți, în special la motorină, argumentând că nivelul acestora este mult sub media europeană și că motorina este un combustibil poluant.
Ministerul invocă Anexa I la Directiva 2003/96/CE din 27 octombrie 2003, care stipulează o rată minimă de impozitare la nivel comunitar de 0,359 euro/litru pentru benzină și 0,330 euro/litru pentru motorină. În Republica Moldova, în 2023, aceste cote au fost de aproximativ 0,290 euro/litru pentru benzină și 0,135 euro/litru pentru motorină, acciza la motorină fiind de 2,5 ori mai mică.
Conform statisticilor UE pentru 2022, acciza medie a fost de 0,55 euro/litru pentru benzină și 0,44 euro/litru pentru motorină. Astfel, acciza pentru benzină în Republica Moldova este aproximativ 81% din nivelul minim european, în timp ce acciza la motorină este doar 41%, necesitând ajustare.
Ministerul Energiei a propus în politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2025 majorarea accizei la motorină pentru următorii 3-5 ani, pentru a alinia Republica Moldova la cerințele minime comunitare, având în vedere statutul de țară candidată la UE. Totodată, ministerul subliniază importanța unei politici "verzi" pentru a descuraja utilizarea motorinei în transportul privat, subliniind că actuala politică de sub taxare a motorinei față de benzină, nu este eficientă pentru toți consumatorii și are efecte negative asupra mediului și bugetului.
Pentru categoriile de consumatori din agricultură, Ministerul Energiei propune continuarea subvenționării motorinei, conform Hotărârii nr. 466/2023 privind acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor, care a elaborat și promovat politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2025, nu acceptă propunerea Ministerului Energiei. Ministerul Finanțelor susține că Anexa nr. 1 la titlul IV din Codul fiscal prevede un calendar de creștere a cotei accizei, asigurând predictibilitate veniturilor fiscale la bugetul de stat și stabilizarea pieței produselor petroliere. Conform acestui calendar, cotele accizei la produsele petroliere vor crește cu 7% anual în următorii 3 ani.