Italienii introduc schimbări în Codul Rutier, privind circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate

De Inna   |  25 Februarie, 2022

Distribuie :

Codul Rutier al italienilor a suferit câteva modificări în ceea ce ține de circulația mașinilor înmatriculate în străinătate. Noua normativă este în vigoare, începând cu 1 februarie 2022, cu o parte referitoare la înscrierea într-un registru special, care va intra în vigoare pe 19 martie. 

În Codul Rutier au fost modificate unele articole, dar și au fost adăugate altele noi. De exemplu a fost introdus un articol care reglementează circulația vehiculelor străine conduse, disponibile sau deținute de o persoană rezidentă în Italia, aici vorbim despre articolul 93-bis. Totodată, utilizatorul rezident în Italia, va fi responsabil pentru toate încălcările comise cu vehiculul străin aflat la dispoziția sa. 

Acum, vehiculele străine pot fi conduse de persoanele care NU au reședința în Italia, pe teritoriul național pe o durată de maximum un an, cu condiția că:

  • șoferul să nu aibă reședința în Italia;
  • să fie îndeplinite formalitățile vamale sau fiscale (dacă este necesar);
  • se se respecte documentația și caracteristicile tehnice prevăzute de convențiile internaționale în materie.

De asemenea, persoanele rezidente în Italia vor fi nevoite să înmatriculeze vehiculul în țară timp de trei luni de la dobândirea reședinței, în cazul în care dețin un vehicul înmatriculat în străinătate. Iar cei care nu dețin un vehicul în proprietate și lucrează în țări învecinate, dar au reședința în Italia, în loc de reînmatriculare, vor apela la înregistrarea la PRA în termen de 60 de zile de la dobândirea dreptului de proprietate asupra vehiculului (de la 19 martie 2022). 

În cazul în care vehiculele conduse sau sunt aflate în disponibilitatea unui rezident în Italia, dar el nu este proprietarul vehicului, atunci acesta va fi obligat ca:

  • Șoferul rezident în Italia trebuie să aibă cu el la bordul mașinii un document semnat de către titular și cu dată clară, din care să rezulte titlul și durata disponibilității vehiculului;
  • În cazul în care disponibilitatea vehiculului de către o persoană fizică sau juridică rezidentă sau cu sediul în Italia depășește o perioadă de treizeci de zile, chiar neconsecutive în anul calendaristic, titlul și durata disponibilității trebuie înregistrate de către utilizator în lista specifică a sistemului informațional PRA, amintit anterior.

Noile reguli intră în vigoare, începând cu 1 februarie curent, cu excepția celor care obligă de a deține documentul care atestă disponibilitatea și obligația de înregistrare la PRA, care va intra în vigoare pe de 19 martie 2022. 

Recomandate:

Schimbări majore în trafic! Strada Ion Nistor intră în reparații - Photo
Sociale
Schimbări majore în trafic! Strada Ion Nistor intră în reparații

Primăria municipiului Chișinău anunță intervenții importante la rețeaua de apeduct de pe strada Ion Nistor. Ca urmare, traficul rutier va fi suspendat până pe 18 decembrie pe segmentul dintre st

Inna