INSP se laudă că au stopat un Volvo care circula cu 143 km/h! Polițiștii știu că au încălcat legea?
De Pavel | 6 Ianuarie, 2022
Recent, INSP a publicat pe pagina sa de Facebook o postare în care informează că ofițerii au stopat un Volvo care se deplasa cu o viteză de 143 km/h, în apropierea satului Sipoteni, raionul Călărași.
”Șoferul, în mod conștient a pus în pericol atât viața sa, cât și a altor participanți la traficul rutier. În consecință, șoferul s-a ales cu un proces-verbal pentru depășirea limitei de viteză fiind sancționat cu 1.800 de lei și cu aplicarea a 5 puncte de penalizare”, a declarat INSP.
Totodată, la text a fost atașată și imaginea cu vehiculul propriu-zis și iată ce am observat. În colțul drept al imaginii captate vedem că este indicată viteza vehiculului de patrulare, de 100 km/h! Amintim că pe drumurile din Republica Moldova, viteza maximă legală este de 99 km/h, respectiv echipajul de patrulare a încălcat și el viteza, dar știm că răspunsul aici va fi cel tradițional - ”echipajul se afla în misiune”.
O altă obiecție, este faptul că din câte observăm în fotografie, șoferul vitezoman a fost surprins de pe contrasens! Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii de supraveghere a traficului rutier şi Instrucţiunilor de utilizare a mijloacelor tehnice spune că la procedura filmării abaterilor ”din mişcare", se interzice oprirea autovehiculelor care circulă pe sensul opus de deplasare al autovehiculului poliției rutiere. Astfel de echipamente sunt instalate pe automobilele care sunt marcate cu însemne distinctive.
În continuare, în cazul în care măsurarea vitezei a fost efectuată cu aparatul Iskra Video și s-a depistat că mașina de pe contrasens, supusă măsurătorii, circula cu o viteză mult prea mare decât limita permisă, agenții de patrulare nu au voie să oprească autovehiculul respectiv.
În cazul radarelor de tip АвтоУраган, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor se realizează automatizat, în regim staţionar. Altfel spus, mașina polițiștilor în care este instalat echipamentul de supraveghere, trebuie să fie parcată. Aceștia nu au voie să facă măsurători fiind în mișcare.
Astăzi, poliția folosește în mare parte radarele noi, de tip TruCam, iar efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor video a vehiculului-țintă se realizează doar în regim staţionar al postului staționar de supraveghere a circulaţiei rutiere.
Așadar, stimați ofițeri, ne lăudăm cu prinderea infractorilor în timp ce nu știți să respectați buchia legii? Șoferilor le recomandăm atunci când sunt opriți pentru încălcarea limitei de viteză să ceară dovada video și să se intereseze ce radar a fost folosit, pentru că în multe cazuri viteza poate fi eronată.