În Japonia polițiștii îmbată șoferii și apoi îi impun să urce la volan. Iată motivul
De Inna | 30 August, 2023
Poliția din Japonia a găsit o metodă neobișnuită pentru a lupta cu șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Oamenii legii își doresc (,) ca șoferii să simtă pe propria piele la ce se expun atunci când urcă băuți la volan.
Inițiativa neobișnuită vine din partea Poliției din Fukuoha, cu intenția de a onora memoria a trei copii uciși de un șofer beat la volan. Astfel, o școală auto din orașul Fukuoha a început să ofere un nou serviciu. În cadrul unei campanii a poliției, oamenii au ocazia să aibă parte de experiențe controlate de conducere sub influența alcoolului. În acest mod, polițiștii intenționează să convingă automobiliștii să nu conducă niciodată fiind sub influența alcoolului.
Inițiativa a fost lansată în jurul celei de-a 17-a aniversări a morții celor trei copii: doi băieți (4,3 ani) și sora lor de un an. Toți trei copii au decedat într-un accident rutier, când mașina lor a fost lovită de un angajat al administrației municipale care conducea în stare de ebrietate.
Șoferii care doresc să beneficieze de o experiență mai puțin obișnuită, trebuie să parcurgă trei secțiuni de drum: un slalom, o curbă în S și o serie de curbe strânse. Toate acestea în stare de ebrietate. Printre ultimii participanți au fost și doi reporteri a unui ziar. Unul dintre reporteri, Hyelim Ha, a băut o bere de 350 ml, precum și câte o cană de vin de prune umeshu și de rachiu shochu, ambele amestecate cu apă, pe parcursul a aproximativ o oră.
Ulterior, fiind realizat testul alcooscopic, s-a detectat 0.30 mg/l de alcool în aer expirat, de două ori mai mult decât pragul de 0.15 mg, potrivit ziarului. Totuși, Ha a declarat că se simte în stare să urce la volan, doar că încrederea în sine a fost mult prea mare. Între timp, colegul ei, reporter, care era pe scaunul de pasager, s-a clătinat înainte și înapoi în timp ce Ha accelera și încetinea în mod repetat și inutil de-a lungul unei porțiuni drepte de drum.
Pista de slalom a reușit să o treacă, însă înainte de a ajunge la curba S, aceasta a fost oprită de către directorul adjunct al școlii, Shojiro Kubota. Acesta a spus că Ha a intrat într-o curbă cu o viteză mai mare după ce a băut, iar la un moment dat s-a abătut pe banda opusă.
"Chiar dacă (consumul de alcool - n.r.) afectează abilitățile de care oamenii au nevoie pentru a conduce, cum ar fi capacitatea cognitivă, judecata și capacitatea de manevrare a vehiculului, șoferul presupune că conduce în siguranță - acesta este pericolul condusului sub influența alcoolului", a declarat Kubota, potrivit Mainichi.
Oamenii legii din Japonia afirmă că mulți șoferi care conduc în stare de ebrietate și nu provoacă incidente, dezvoltă un sentiment de invincibilitate și continuă să repete aceleași comportamente periculoase.