Frontiere terestre între România și Bulgaria ar putea fi eliminate
De Inna | 1 Aprilie, 2024
Bulgaria și România se alătură Spațiului Schengen, începând cu 31 martie, după ce normele Schengen, inclusiv cele referitoare la acordarea vizelor Schengen, vor fi aplicate în ambele țări, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 30 martie, de către Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Aderarea celor două state membre la Spațiul Schengen, o realizare a deciziei istorice a Consiliului din decembrie 2023, reprezintă o extindere semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne, consolidându-i atractivitatea.
Președinta Comisiei Europene și alți membri ai Executivului UE au salutat și au felicitat cele două țări pentru această realizare, asigurând că discuțiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta în vederea eliminării controalelor și la frontierele terestre interne.
"Ziua de 31 martie marchează o dată importantă: Bulgaria și România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele țări. Și un moment istoric pentru Spațiul Schengen - cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Împreună, construim o Europă mai puternică și mai unită pentru toți cetățenii noștri", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă publicat de Reprezentanța sa în România.
Din luna decembrie a anului trecut, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. Cadrele de cooperare lansate la începutul lunii martie de către Comisie împreună cu Bulgaria și România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare. Cu aceste cadre de cooperare, România și Bulgaria vor contribui în continuare la consolidarea cooperării în materie de frontiere și migrație, precum și la eforturile europene comune de abordare a securității UE la frontierele externe și a provocărilor legate de migrație.
Consiliul va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen.
Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetățenii europeni. Ceea ce a început ca proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 - Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos - s-a extins treptat pentru a deveni, în prezent, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Spațiul Schengen nu doar că facilitează libera circulație a persoanelor, fără controale la frontierele interne, ci aduce beneficii majore și economiei europene.