Codul contravențional s-ar putea completa cu noi amenzi mai mari pentru șoferi și persoane juridice!
De Pavel | 14 Decembrie, 2021
Completarea Codului contravențional cu amenzi mai mari a fost inclusă într-un proiect elaborat recent de Ministerul Justiției.
Potrivit noilor prevederi, persoanele juridice ar putea primi amendă de la 15 la 30 de unități convenționale, adică de la 750 până la 1.500 lei, pentru circulația pe drumurile publice a vehiculelor cu structura rutieră capitală şi cu structura rutieră uşoară care au pe roţi sau în caroserie noroi sau materiale de construcție ce se depun pe carosabil.
Sancțiunea se va aplica și pentru neluarea măsurilor de spălare a roților vehiculelor care părăsesc șantierul de construcție, ce au pe roți noroi sau materiale de construcție care se depun pe carosabil. În prezent, legea prevede doar sancțiuni aplicate persoanelor fizice pentru asemenea încălcări. Este vorba despre amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a trei puncte de penalizare. Acestea vor putea totuși vor fi aplicate și în continuare.
La fel, se propun amenzi de la 450 la 600 lei pentru exploatarea vehiculului utilat cu sistem de alimentare cu gaze la care este expirat termenul de testare periodică a rezervoarelor pentru gaze sau numărul acestora nu corespunde prevederilor normelor tehnice. Sancțiunea va fi aplicată persoanei fizice.
O altă modificare stabilește extinderea sancțiunilor pentru exploatarea vehiculului dispozitive de iluminare echipate cu lămpi care nu corespund modelului prevăzut prin construcţie. În prezent, amenda se aplică doar pentru dispozitivele necorespunzătoare instalate în fața mașinii, iar autorii proiectului propun excluderea specificării ”în față”. Pentru această încălcare, amenda e de la 20 la 25 unităţi convenţionale cu aplicarea a trei puncte de penalizare.
Totodată, a fost revizuit și punctul care sancționează conducerea vehiculului de către o persoană privată de dreptul de a conduce vehicule, ce se va alege acum cu amendă de la 70 la 120 de unităţi convenţionale, adică de la 3.500 până la 6.000 lei.
Totodată, amenda pentru necomunicarea de către proprietarul sau mandatarul (utilizatorul) vehiculului, la solicitarea poliţiei, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducerea sau comunicarea cu bună ştiinţă de date eronate privind identitatea acestei persoane se va majora.
Dacă în prezent încălcarea se amendează cu o sumă de la 27 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, în proiect se propune ca amenda să fie de la 80 la 140 unităţi convenţionale. Prin urmare, amenda maximă de 1.500 lei care poate fi aplicată acum ar putea deveni 7.000 lei.