Cod galben de ceață! Vezi 5 sfaturi de condus în timpul vizibilității reduse
De Pavel | 15 Octombrie, 2019
Meteorologii au emis astăzi un nou cod galben! Se prevede ceață densă pe întreg teritoriul țării cu vizibilitatea de 200 m și mai puțin.
Redacția noastră a decis să vină în ajutorul șoferilor și a pregătit cinci sfaturi utile, pentru condus pe timp de ceață și vizibilitate redusă.
1. Vezi şi fă-te văzut de alți participanți la trafic
Atunci când conduci pe timp de ceață, este foarte important să rămâi vizibil pentru alți șoferi participanți la trafic. Pentru aceasta, pornește luminile anticeață, obligatoriu pe cele din spate și, luminile de ceață din față dacă automobilul le are în dotare. Nu folosi faza lungă, pentru că aceasta doar va înrăutăţi şi mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Dacă farurile au înălţime reglabila, reglează-le să bată cât mai jos.
2. Ai grijă de ochii colegilor din trafic
Luminile anticeaţă din spate sunt esenţiale pentru ca maşină ta să poată fi observată de la distanţă, însă, în cazul în care cineva merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândeşti la ochii celui de la volan şi să le stingi. E mai bine pentru siguranţa ta ca cel din spate să îţi vadă clar maşina şi ceea ce se întâmplă în faţă decât să meargă cu o lanternă roşie băgată în ochi!
3. Parbriz curat şi ştergătoare în stare bună
Un lucru la fel de important este parbrizul curat și ştergătoarele care să nu lase urme. Pe timp de ceaţă, împreună cu vizibilitatea redusă, acestea vor degrada considerabil experienţa conducerii şi siguranţa circulaţiei. Nu întârzia cu înlocuirea lamelor ştergătoarelor de parbriz atunci când acestea nu mai şterg perfect. Economia pur şi simplu nu se merită în această situație.
4. Condusul cu o viteză sigură de deplasare este important
În funcţie de cât de deasă este ceaţa, va trebui să reduci semnificativ viteza pentru a nu depăşi limitele de siguranţă. Totuşi, nu este o idee bună să mergi exagerat de încet, în acest caz maşină ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de cei care vin mai repede din spate. Ideal este să mergi în coloană, păstrând o distanţă de siguranţă suficient de mare faţă de maşina din faţă. Dacă drumul are o singură bandă pe sens, evită depăşirile.
5. Nu staționa pe marginea drumului
Dacă eşti singur pe drum şi ceaţa este atât de deasă încât ţi se pare că nu poţi continua drumul în siguranţă, nu te opri în şosea. Caută o benzinărie, o parcare sau, şi mai bine, un drum lateral pe care poţi staţiona în siguranţă. O maşină staţionată pe marginea drumului în situaţii fără vizibilitatea poate constitui un real pericol.