Cazul motociclistului agresiv relatat din persoana proprie. Ce s-ar fi întâmplat de fapt? (VIDEO)
De Redactor AE | 15 Mai, 2020
Simt că trebuie să scriu asta din prima: nu încurajăm comportamentul agresiv și batjocoritor al vreunui șofer sau polițist sub nici o formă. Însă, ceea ce s-a întâmplat recent și a fost atât de aprig discutat în online, merită să fie cunoscută din ambele părți.
Adevărul e undeva pe la mijloc. Nu poți nega faptul că fiecare parte a unui conflict se va considera îndreptățită și abuzată mai mult, decât adversarul său. Însă ceea ce se relatează într-un video, făcut live dintre Eugen Luchianiuc și persoana de pe motocicletă, merită ascultat sau auzit măcar din simplul motiv, că reflectă situații care au loc foarte des, în comunicarea cu autoritățile moldovenești și în special cu unii agenți de patrulare.
Inspectoratul Național de Patrulare și-a schimbat denumirea din INP în INSP, a primit câteva împuterniciri noi, dar obiceiurile unor angajați ai acestei instituții rămân a fi în continuare prea nocive pentru un stat care se vrea democrat.
Chiar și cu riscul de a mă repeta, voi expune din nou aceeași frază: nu încercăm să absolvim de vinovăție și nu încurajăm comportamentul exuberant al persoanei care a devenit atât de ”celebră” în mediul online, datorită live-ului său filmat în care înjură polițiștii.
Însă, într-un proces de judecată, echitabil, întotdeauna magistrații vor ține cont nu doar de acțiunile inculpaților ci și de motivele care stau la baza unor acțiuni sau al unui anumit tip comportament. Am scris asta pentru a vă face să înțelegeți că este cazul să privim un pic mai larg, situația care a avut loc.
Și da, se cere încă un disclaimer, această postare, nu este adresată cititorilor care caută să afle motivele din patru fraze cu trei cuvinte.
Nu sunt deloc puține cazurile, în care, agenții de patrulare, odată ce depistează o încălcare a traficului rutier, recurg direct la un oarecare șantaj. Îți cer actele, iar din moment ce le-ai înmânat ești direct sancționat, fără nici o explicație a motivului stopării, fără să vă comunice ce ați încălcat, care este norma legislativă și care sunt posibilitățile de a vă absolvi de la o amendă, înlăturând defecțiunea tehnică (la caz) ce a servit drept motiv pentru stopare.
Întotdeauna se cer mai întâi actele și nu pentru a fi legitimat șoferul, ci pentru că odată înmânate, ești deja cu 90% risc să fii amendat. De menționat că legea nu prevede aplicarea expres a măsurii de sancționare, iar agentul de circulație are rolul de a asigura siguranța traficului rutier în primul rând și abia după, în funcție de gravitatea încălcărilor, ținând cont de circumstanțe, să recurgă la documentarea contravenției prin proces-verbal.
Istoria motociclistului, ajuns la pragul limită în care emoțiile depășesc gândirea rațională și nu mai pot fi controlate calm, începe mai devreme, când a fost stopat de un agent de patrulare pentru o încălcare.
Relatarea în text ar fi prea lungă, așa cum necesită luxul de amănunte, însă dacă ar fi să fac un rezumat, conflictul a pornit de la pregătirea proastă a angajaților INSP și care nu știu cum să abordeze o astfel de situație.
Ca să nu fiți nevoiți să ascultați chiar întreg materialul video, puteți începe de la minutul 13:58. Vă îndemn să renunțați la antipatie (e greu, știu) și să selectați doar momentele cheie. Eu asta am făcut, m-am impus să ascult.
Pentru încălcarea comisă de motociclist și anume, încălcarea regulilor de amplasare a numerelor de înmatriculare, agenții de patrulare aveau chiar și opțiunea de a face o atenționare în acest sens. Doar că s-a trecut direct la amendă...Au omis probabil acest aspect, în condițiile actuale după carantină, când limitele financiare ale tuturor s-au redus dramatic. Amenda contează mai mult.
Max Nicula, ”personajul” care a stârnit dezgustul multor orășeni, a abandonat unitatea de transport și a preferat să o lase în grija autorităților, pentru ca aceasta să fie evacuată ulterior și să o ridice de la parcare, împreună cu actele reținute.
Și de aici practic începe circul. Intrarea în posesia actelor, recuperarea motocicletei, condițiile de păstrare a unității de transport, comunicarea cu angajații INSP, plimbatul dintr-o incintă în alta...un voyage în care mai puțin s-ar aventura.
Culpa motociclistului nu trebuie neglijată. Însă măsurile care urmau a fi întreprinse pentru a ”pedepsi” vinovatul de o astfel de încălcare gravă, ar trebui să coincidă cu gravitatea încălcării de fapt. Indiferent cine este șoferul, că e motocicletă, că e autoturism sau e camion și indiferent de personalitatea celui aflat la volan. Ca să nu mai zic, că anumite abateri, pot fi înlăturate chiar la fața locului.
În următoarele 2 zile, dacă am înțeles corect, situația cu sancționarea s-a repetat, ceea ce demonstrează faptul că polițiștii, sau o bună parte din ei, preferă să smulgă amenzi (nimic nou) în loc să ”asigure siguranța traficului rutier”.
Un alt gând care trebuie identificat în video (30.20) și tratat ca atare, este ideea de opoziție - opunerea de rezistență la abuzurile polițiștilor. Numărul șoferilor, care își asumă consumul de resurse importante, precum timpul, energia, banii, pentru a combate în instanță abuzurile agenților de patrulare este foarte mic. Ceea ce le permite ”oamenilor” de la conducere să exploateze constant acest business și angajații lor, INSP-ul, fie că vorbim de radare ascunse, radare mobile, camere video de supraveghere sau procese-verbale întocmite din simpla dorință de a-și demonstra influența, etc.
(CLICK) Vezi cazul cu echipajul de poliție care au amendat un șofer din dorința de răzbunare, după ce s-au ales cu o remarcă!
Pe autoexpert.md am abordat mai multe situații în care vădit, autoritățile, prin intermediul agenților de patrulare colectează bani din sancționarea conducătorilor auto, cu grave abateri de la lege, cele mai răspândite fiind chiar geamurile umbrite sau nepreschimbarea permisului de conducere după căsătorie.
Majoritatea preferă să achite o amendă (mă costă mai ieftin) decât să se impună în apărarea drepturilor sale. Deacord, este mai ieftin, dar nu astfel se câștigă o luptă, nu astfel se pot face schimbări în țară și nu astfel veți obține respectul și tratamentul cuvenit.
Nu mai comparați forțele de ordine din SUA sau Europa cu ce avem acasă. Abordarea lor este total diferită și rolul lor la fel, chiar dacă aparent au aceeași ”casă” și depun un jurământ.
”Lupta” bineînțeles nu presupune folosirea unui limbaj nelicențios și înjurăturile adresate polițiștilor (fapt care de altfel se pedepsește cu o amendă destul de mare), ci studierea regulamentului circulației rutiere, cunoașterea atribuțiilor agentului de patrulare, cunoașterea procedurilor astfel încât să vă puteți proteja de acel abuz.
Însă, atunci când sunt epuizate toate argumentele și căile de comunicare, atunci când îți consumă resursele prin hărțuiala cu buchia legii și ești clar conștient că se urmărește un singur scop, scurgerea de bani, haideți să fim sinceri, mulți dintre voi, măcar și în gând, dar ați avut ceva dulce de spus.
Fac apel și către colegii care au condamnat acțiunile șoferului făcând trimitere la bun simț. Probabil că din necunoaștere și-au făcut concluzii prea devreme, dar într-o astfel de situație, te poți pomeni oricând și prea des se face trimitere la regulament, mai mult decât la interpretarea corectă a legii.
Puține încălcări ale echipajelor INP/INSP ați văzut în oraș? Parbriz fisurat, faruri nefuncționale, încălcarea marcajelor rutiere, încălcarea regulilor de parcare și staționare, încălcarea utilizării anumitor dispozitive, abuz prin simularea stării de beție, câte să le enumăr, ca să înțelegeți că toleranța pe care mizați, nu este soluția?
Capul plecat sabia nu îl taie? Realitatea din Moldova a desființat cu succes proverbul!
Nu, înjurăturile și comportamentul agresiv nu sunt cheia soluționării! Educați-vă prin cunoaștere, nu prin simularea unei discuții politicoase și lingușitoare pentru a vă eschiva de la încălcări. Iar dacă ați comis-o, fiți buni și asumați-vă încălcarea.
Educați-vă prin renunțarea la a oferi mită pentru încălcări și atunci va înceta cerșitul de bani, hărțuiala și sancționarea imediată!
Vă amintiți de Letty? Vă amintiți de copiii de bani gata care zboară pe străzile din oraș cu 200 km/h? Care trag focuri de armă pe geam - nepoți de-ai pișidentelui? În adresa lor s-a făcut ceva? Au fost trași la răspundere? De ce ne place să tolerăm justiția selectivă și să dăm în cap celor ce au puterea și curajul de a se opune, chiar dacă nu folosesc cele mai ortodoxe metode, o fac pe propriile resurse (amendă pentru ultragiere)?!
Nu judecați și nu veți fi judecat. Selectați ce este cu adevărat important, manifestul. Fiți voi mai buni, dacă puteți, dar nu plecați capul la ceea ce se întâmplă. Acesta este mesajul care încercam să îl aduc și Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra.
Conduceți cu grijă, respectați Regulamentul Circulației Rutiere, fiți mai toleranți în trafic și să aveți o zi cât mai reușită!