CAZ REAL: Iată cum decurge procedura de despăgubire cu noile Formulare de Constatare a Accidentului Pe Cale Amiabilă
De Redactor AE | 25 Septembrie, 2019
Un accident a avut loc în capitală. Șoferul unei Dacia Logan, a fost tamponat de un alt conducător auto, la volanul unui Sprinter, angajat în transportul de pasageri municipal.
Așa începe toată bucuria și etapa de cunoaștere a procedurei simplificate de soluționare a accidentelor, pe cale amiabilă. La început, șoferul de microbuz nu vroia să își recunoască vina - a fost chemată poliția de la accidente rutiere.
Peste două ore de vreme, au revenit cu un apel telefonic, insistând să facă o constatare pe cale amiabilă, în baza unei recepise, ceea ce șoferul de microbuz nu vroia să facă nici în ruptul capului.
După lungi tratative și dezbateri șoferul cu Sprinter a acceptat. I-a scris o recepisă și iată că începe o nouă aventură.
Reține! Dacă ești victima, ai nevoie de copia actelor de la cel vinovat, aici se includ certificatul de înmatriculare, permisul de conducere, copia poliței de asigurare RCA. Deci tot tu, trebuie să ai grijă să le obții. Apoi, cu toate cele enumerate mai sus mergi la compania de asigurări, unde își are făcută polița vinovatul de accident.
A mers deci șoferul de Dacia, să ia toate actele de dimineață, de la persoana vinovată de accident, într-un capăt al orașului, la stațiile terminus a microbuzului iar de acolo, cu toate copiile de pe acte, în celălalt capăt de oraș, la poșta veche, unde își avea sediul brokerul care i-a vândut polița omului cu Sprinter, o companie de asigurări General Asigurări.
Acolo, a primit două foi de A4 - Formularul de Constatare Amiabilă a Accidentului. Nu le poți găsi oriunde și nici nu va avea cineva grijă să te sune să ți le înmâneze. Formularul trebuie semnat de ambele părți, așadar, îți iei o cafea și mai dai o fugă la vinovatul de accident pentru a-i obține semnătura.
De acolo a fost nevoit să meargă la un alt asigurator, Astera Group. Abia aici, după ce au fost prezentate toate foto-copiile și actele de mai devreme, a fost înregistrat accidentul, făcute poze cu dauna pricinuită și acum, eliberat număr de dosar și...urmează să aștepte răspunsul.
Procedura simplificată i-a consumat o bună jumătate de zi, în care a parcurs vreo 54 de kilometri prin ambuteiaje, pentru a-și rezolva problema, apărută în urma unui accident, produs, nu din vina sa.
Ce trebuie să înțelegi în urma acestui ”roman”.
-Că mai bine cauți de pe acum, formularul de constatare amiabilă, să îl ai la tine, pentru orice eventualitate.
-Că formularul respectiv ar fi fost OK să fie găsit mai ușor, prin librării, chioșcuri de ziare sau magazine. Dar, evident că nimeni la asta nu se gândește...
-Dacă ai un xerox în portbagaj, te scutești de un drum în plus, dar nu am auzit pe nimeni să umble cu așa ceva după el. Deci oricum va trebui să cauți soluția.
Constatarea amiabilă ascunde și un pericol. Regula este ca daunele, să nu depășească 10.000 lei. Însă potrivit asiguratorului, deja au fost cazuri cu accidente și daune ce depășesc 30.000 lei! Din păcate, în lipsa unei anchete de la poliție, automobiliștii se vor alege doar cu acel maxim de 10.000 de lei.
Drumuri bune să aveți!