Cai Putere, PS, BHP, HP sau KW? Iată care sunt diferențele
De Redactor AE | 9 Aprilie, 2020
Ați observat probabil că nu toată lumea vorbește aceleași cifre și folosește aceeași termeni? Unii vorbesc de cai putere (CP/HP) nemții preferă PS, englezii BHP iar pe toți îi unesc KW!
Același model de automobil, pe diferite surse web, poate avea cai putere mai mulți sau mai puțini, în funcție de ce litere urmează după cifre. Suntem tentați să gândim că sunt la fel, una și aceeași, dar adevărul e că nu sunt.
Nemții vor scri 350 PS, ceea ce este echivalentul a 345HP (horse power). Englezii scriu BHP și sunt foarte apropiați de cifra de lângă PS, în jur de 349. Noi suntem obișnuiți să citim despre cai putere, exprimați în HP. Dar fiecare dintre acestea se raportează la kW!
Kilowattul. 1kW = 1.341 hp. Așa cum kW este măsura universală, cel mai corect ar fi să urmăriți anume acest indicator pentru a vă face o imagine clară despre performanțe. Există și calculatoare care vă pot face conversia automat, de la PS la HP, de la KW la HP și în principiu din orice unitate de măsură, vă va transforma în cea dorită.
În limbajul oamenilor de rând însă caii putere sunt mai populari și au apărut ”primii”. S-a întâmplat atunci când James Watt încerca să exprime prin cuvinte, puterea care o dezvolta motorul său cu aburi.
Suna cam în felul următor, 1 cal putere, era unitatea de măsură, capabilă să miște din loc o greutate de 33.000 de pounds (lbs) pe o distanță anumită timp de un minut. Apoi măsura a fost simplificată la greutatea de 550 lbs, ridicată la 1ft, timp de 1 secundă.
Știu că sună destul de complicat, dar onorabilul James de origine scoțiană nu ”vorbea în metri, centimetri, sau kilograme. De ce a ales calul putere, puteți citi aici, pentru că mai devreme a fost un ponei putere! A găsit el undeva un cal capabil de asemenea performanțe de unde i-a atribuit și comparația, prin formule matematice desigur.
Astfel măsura de cai putere era unitatea de măsură pentru forța care poate mișca un obiect cu o greutate x, într-un timp y pe o înălțime z. Caii putere s-au păstrat multă vreme în folosință în Marea Britanie și USA. De la HP (horse power) au apărut și BHP, adică brake horsepower, practic fiind puterea opusă, adică forța necesară pentru a opri prima putere. Complicată și asta...
În Europa însă, a fost mai des folosită ca unitate de măsură KW, sau nemțescul PS. Pferdestärke se traduce la fel, Cal Putere, doar că este altfel măsurat. Mai există și CV și PK și încă vreo câteva abrevieri, dar clasicul rămâne clasic PS.
1PS este astfel unitatea de măsură, care exprimă forța necesară, pentru a ridica o greutate de 75 de kilograme, la o înălțime de 1 metru timp de o secundă!
1PS = 0.986hp
De ce nemții au ales această formulă, nu vă putem spune. Dar tot ce vine din Germania, de fapt din toată Europa, își are caii putere măsurați în PS. Dacă BMW-ul vostru din 93, are 192 de cai putere, ăia de fapt sunt PS, iar 192 PS * 0.986 = 189.2 cai putere.
McLaren 570S și-a format numele de la numărul de cai putere. 570PS=562hp=419kW. Nissan-ul GT-R R34, 206kW = 276hp = 280PS (indicați în fișa tehnică).
În concluzie, diferența între cai putere Hp și PS vine de la metoda diferită de măsurare a puterii și folosind unități de măsurare diferite, metri/ft, kg/lbs, etc. Se poate spune și altfel. Caii putere sunt formula veche, PS sunt formula nouă, iar KW este formula corectă, dacă o putem numi așa.
De ce unii producători exprimă în PS și alții în HP? Aici fiecare își are preferințele lui, dar de obicei fie se alege or cifra cea mai rotundă, așa cum pentru publicul larg nu prezintă mare diferență, fie cea care sună cel mai impresionant.
În comparație însă, vor conta doar kW putere!