Atenție șoferi! Termenul de prescripție pentru încălcările în trafic, fixate de camere, a crescut de la 3 la 12 luni
De Pavel | 17 Februarie, 2020
Numărul șoferilor care achită amenzile pentru încălcările fixate de camerele de supraveghere a traficului rutier este în creștere, dar rămâne mic în comparație cu scrisorile expediate în adresa conducătorilor auto. Odată ce, în baza scrisorilor, se întocmește un proces verbal, rata de achitare depășește 90%, însă o problemă rămâne identificarea șoferilor.
Solicitat de IPN, directorul Serviciului tehnologii informaționale al MAI, Andrian Șova, a declarat că un mecanism utilizat la identificarea șoferilor care au încălcat Regulamentul circulației rutiere este aplicația e-data, care a fost pusă la dispoziția inspectorilor de patrulare. Cu ajutorul acesteia, de pe telefonul mobil sau alt dispozitiv, polițistul poate vedea dacă există încălcări, introducând numărul de înmatriculare. Și aceste verificări au loc în timpul patrulării, în cadrul filtrelor organizate. Odată identificat șoferul, îi este întocmit procesul-verbal cu aplicarea amenzii.
Andrian Șova a precizat că anterior termenul de prescripție pentru acest tip de încălcări era de trei luni, însă acesta a fost prelungit până la un an. În această perioadă de 12 luni este mai puțin probabil ca un șofer să nu fie supus verificărilor în trafic, explică responsabilul de la MAI.
Andrian Șova spune că se întreprind mai multe măsuri pentru a optimiza procesul de constatare a încălcărilor în trafic, înștiințarea șoferilor despre aceste încălcări și achitarea amenzilor. Este planificată extinderea sistemului de monitorizare video, dar și automatizarea procesului, ca să fie evitat la maximum factorul uman. La fel, se lucrează la o aplicație mobilă care să le permită șoferilor să verifice dacă au aplicate amenzi pentru încălcările în trafic, cu posibilitatea achitării online a amenzii în condițiile în care pe larg este folosită semnătura electronică.
Pe parcursul anului 2019, Inspectoratul Național de Patrulare a întocmit 163.000 de procese verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 de milioane de lei.