Află cât costă perfectarea unui permis de conducere românesc pe piața neagră!

De Pavel   |  9 Iulie, 2020

Distribuie :

Din păcate, cazurile în care viitorii șoferi aleg să-și cumpere un permis decât să-l obțină prim metode legale, sunt tot mai multe. Iar dacă credeți că această problemă e destul de gravă în Republica Moldova, aflați că România se confruntă cu același fenomen de corupție.

Începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, s-a constituit, pe raza județelor Dâmbovița, Ilfov și a mun. București, un grup infracțional organizat constituit inițial din 9 membri (la care pe parcurs s-au mai adăugat câțiva zeci de aliați) specializat în săvâşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție, scrie promotor.ro

Infractorii obțineau venituri ilicite prin ușurarea obținerii în mod fraudulos a permiselor de conducere. De serviciile acestora s-au folosit mai mulți români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

Cei interesați de obținerea permiselor de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care ulterior erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Într-un final, documentele falsificate erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise românești. Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ajungea la circa 3.000 euro!

Pentru o comparație, potrivit cazurilor mediatizate de oamenii legii, un permis de conducere poate fi dobândit în Republica Moldova, în mod ilegal, contra sumei de circa 400-500 de euro.

Până în acest moment au fost identificați peste 50 cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor folosind schema frauduloasă sus descrisă, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

Potrivit unui comunicat livrat de DIICOT, în dimineața zilei de miercuri, 8 iulie, au fost efectuate 61 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj și Constanța, pentru destructurarea acestui grup infracțional organizat. Astfel, nu mai puțin de 79 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.