Volkswagen schimbă direcția: mașinile electrice cu generator termic vor ajunge și în Europa

De Inna | 29 Aprilie, 2025
Volkswagen își reconfigurează strategia de tranziție către electromobilitate. Deși anterior anunțase că următoarea generație T-Roc, programată pentru lansare în 2026, va fi ultimul model nou echipat cu motor cu ardere internă, marca germană revine asupra deciziei. Încetinirea ritmului de adoptare a vehiculelor electrice a determinat conducerea Volkswagen să regândească planul inițial.
Astfel, producătorul auto intenționează să lanseze în următorii ani o nouă gamă de vehicule electrice echipate cu motoare termice care vor funcționa exclusiv ca generatoare de energie, un sistem cunoscut sub denumirea de range extender. Acest tip de motorizare hibridă are scopul de a prelungi autonomia electrică și de a reduce dimensiunea bateriei, fără a compromite performanțele.
La Salonul Auto de la Shanghai, Martin Sander, membru al consiliului de administrație Volkswagen, responsabil cu vânzările și marketingul, a precizat că aceste soluții hibride sunt considerate de companie o etapă intermediară esențială în trecerea către mobilitatea 100% electrică. Acesta a subliniat că modelele cu range extender sunt parte a unui plan strategic pe termen lung, mai ales în piețe precum China și Europa.
Întrebat dacă T-Roc va rămâne ultimul model cu motor termic clasic, Sander a răspuns retoric:
„Ce înseamnă un motor termic? În China, avem generatoare care oferă autonomie electrică de 250 până la 300 de kilometri. Motorul pe benzină are rolul exclusiv de a genera energie pentru baterie”.
Și în Europa se preconizează lansarea acestor modele, potrivit declarațiilor oficialilor VW.
„Credem că există potențial și în Europa pentru sistemele cu range extender, ca etapă intermediară între motoarele convenționale și propulsia complet electrică”, a adăugat Sander.
Kai Grunitz, directorul tehnic al companiei, a subliniat și avantajele tehnice ale acestor sisteme. În comparație cu vehiculele electrice standard, modelele echipate cu range extender pot funcționa cu baterii mai mici, ceea ce le face mai ușoare și potențial mai eficiente. Spre exemplu, dacă un model electric actual are o baterie de peste 80 kWh, o versiune cu range extender ar putea funcționa cu doar 30 kWh, păstrând totodată o autonomie decentă.
Motorul termic generator poate fi poziționat flexibil, în funcție de arhitectura vehiculului și preferințele pieței, un element important în adaptarea modelelor la nevoile diferite ale clienților din diverse regiuni.
Volkswagen nu a anunțat încă o dată oficială de lansare pentru primul său model cu range extender, dar semnalele transmise indică faptul că o astfel de versiune ar putea apărea în următorii ani.