Studiile arată că vehiculele electrice sunt mai ieftine în întreținere decât cele ce au motoare cu ardere internă!

De Sergiu   |  21 Iulie, 2020

Distribuie :

Numărul mașinilor electrice crește de la an la an! Oamenii au ajuns să le iubească pentru beneficiile care le oferă, anume că sunt silențioase, eficiente și tot mai accesibile în comparație cu vehiculele cu propulsoare tradiționale. Compania britanică Direct Line Group a realizat un sondaj, rezultatele căruia au dus la o concluzie simplă: în situația reală din zilele noastre o mașină electrică este mai eficientă din punct de vedere economic! Și nu numai!

Pentru început, precizăm că studiul are la bază ipoteza procurării unui vehicul nou, fără rulaj, pornind de la modele similare în varianta electrică și tradițională. Astfel, multe state europene oferă reduceri substanțiale la procurarea unui vehicul electric, de ordinul a câteva mii euro chiar, ce le face deja mai ieftine spre procurare sau chiar reduc taxa de drum, a testării tehnice obligatorii. În Regatul Unit, posesorii mașinilor electrice întâmpină costuri cu 49% mai mici la înregistrarea și taxarea mașinii. Mașinile echipate cu motoare termice pierd din valoarea inițială de două ori mai repede decât cele electrice.

S-a stabilit mai apoi că cheltuielile anuale (reîncărcarea cu energie, întreținere, asigurare și cheltuieli conexe)  a unei mașini electrice în cazul prezenței unei infrastructuri adecvate este cu 21 % mai ieftină, față de una pe benzină, în cazul mașinilor pe diesel, diferența e și mai mare. În particular, alimentarea cu energie a unei mașini electrice, costă cu 58% mai puțin decât alimentarea cu combustibili fosili. În mare parte, aceasta se explică prin faptul că combustibilii derivați din petrol sunt mai scumpi decât o unitate echivalentă de energie electrică și eficiența productivă a unui motor cu ardere internă este de doar 40%, restul de 60% reprezintă pierderi termice în procesul de ardere.

E deja clar că pe parcurs, procentul mașinilor electrice tot mai mult. În Regatul Unit există deja propuneri în ce privește interzicerea vânzării mașinilor pe benzină și motorină după anul 2035, deci cu trecerea fiecărui an, procurarea unei mașini cu sistem de propulsie tradițional devine tot mai ineficientă.