După două decenii de procese, un veteran de război a primit dreptul de a-și scoate din vamă automobilul blocat

De Inna   |  9 Iulie, 2025

Distribuie :

După ani întregi de lupte în instanță, veteranul războiului din 1992, Nicolae Besedovschi, a reușit, în cele din urmă, să-și recupereze automobilul blocat în vamă de aproape două decenii. Acest lucru a fost posibil datorită unor modificări recente la Codul vamal, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova, scrie Ziarul de Gardă

Totul a început în 2005, când Besedovschi a încercat să introducă în țară un autoturism Volkswagen T4 adus din Olanda, prin punctul vamal Giurgiulești. Autoritățile vamale au refuzat vămuirea vehiculului, susținând că anul de fabricație este 1994, iar legislația de atunci interzicea importul mașinilor mai vechi de 10 ani.

Veteranul a contestat decizia în instanță, susținând că, potrivit codului VIN și standardelor internaționale ISO, anul real de producție este 1995, din motiv că mașina fusese asamblată după 1 iulie 1994, ceea ce, conform normelor, o încadra în anul următor de fabricație.

După aproape 20 de ani de procese, Parlamentul a votat un proiect de lege care aduce modificări punctuale Codului vamal și Codului fiscal, oferindu-i lui Besedovschi dreptul de a importa automobilul fără a plăti taxe vamale, ca excepție de la prevederile legale existente.

Deputatul Radu Marian a declarat pentru Ziarul de Gardă că măsura are caracter singular: 

„În aceeași lege s-au pus mai multe prevederi, pe lângă cea care vizează persoanele cu dizabilități, a fost adăugată și o prevedere, prin derogare, ca excepție, pentru ca domnul Besedovchi să poată șă-și i-a mașina fără plata drepturilor de import. La domnul este un caz aparte, de conflicte, instanțe, procese de judecată, timp de 20 de ani. Este o excepție. Mașina a fost luată deja din vamă”, a precizat deputatul.

În același proiect de lege, au fost incluse și prevederi care protejează persoanele cu dizabilități, afectate de lacunele legislative existente. Un exemplu este cel al lui Iosif Rudeanu, care risca să plătească retroactiv circa 240.000 de lei pentru un autoturism importat cu 2.500 de euro. Modificările adoptate au anulat aceste obligații fiscale, venind în sprijinul a peste 180 de persoane aflate într-o situație similară.